ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ 2009

 

ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ 2009

Όπως συμβαίνει τα τελευταία 9 χρόνια πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ 2009 - 8Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ».
Η πρώτη συναυλία δόθηκε στο Πάρκο της Βλαχέρνας με συναυλίες της “Chameleon Trombone Ensemble” και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας.

Η “Chameleon Trombone Ensemble” αποτελείται από μέλη μεγάλων Ορχηστρικών Συνόλων , που στοχεύουν να αναδείξουν όλες τις δυνατότητες που έχει το τρομπόνι σαν όργανο πέραν του συνοδευτικού του χαραχτήρα. Στόχος τους είναι να διαδώσουν το μήνυμα πως το τρομπόνι δεν είναι μόνο για συνοδευτικά ρυθμικά περάσματα ή για να μετράει μέτρα και παύσεις μέσα σε ένα μουσικό έργο, αλλά είναι ένα όργανο γεμάτο δύναμη, μεγαλοπρέπεια και ευαισθησία ικανό να συνεπάρει με τη μελωδία του και τον πλούτο των αρμονικών του και τον πιο απαιτητικό ακροατή και να τον οδηγήσει σε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η παρουσία της “Chameleon Trombone Ensemble”  στα Βλαχέρνια με κλασσικά και jaz κομμάτια, εκτός από ένα πολύ ευχάριστο και πρωτόγνωρο μουσικό άκουσμα, ήταν μια καινοτομία αφού δεν είναι ένα σύνολο φιλαρμονικής. Στις σκέψεις των οργανωτών είναι να διευρυνθεί το περιεχόμενο των Βλαχερνίων και πέρα από τη συμμετοχή φιλαρμονικών.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εμφανίστηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Κυπαρισσίας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κώστα Κτενά. Μια φιλαρμονική γειτονικής πόλης που ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά τη δική μας, το 1934 από το Σύλλογο Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας με Πρόεδρο τον δικηγόρο κ. Δημήτριο Ντόντο και άλλους φιλόμουσους Κυπαρίσσιους. Το 1984 η διοίκηση της Φιλαρμονικής  παραδόθηκε στο Δήμο  Κυπαρισσίας  και από το 1996 ξεκίνησε η αναγέννησή της με πρωτεργάτες το Δήμο Κυπαρισσίας, το Σύλλογο Φίλων Μουσικής και Καλών τεχνών Κυπαρισσίας και το μαέστρο Κωνσταντίνο Κτενά. Μέσα σε αυτό το διάστημα η φιλαρμονική έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση και έχει αναπτυχθεί πολύ. Στην έναρξη των Βλαχερνίων έπαιξε κυρίως κομμάτια από το ξένο κινηματογράφο και ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή όταν ο Δήμαρχος Φιλιατρών απονέμοντας τιμητική πλακέτα στον αρχιμουσικό της δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για τη παρουσία της στις εκδηλώσεις μας, αφού ανάμεσα στους μουσικούς αναγνώρισε  παιδιά φίλων και συμφοιτητών με την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμμετοχή τους σε ένα μουσικό σύνολο.

Στις εκδηλώσεις των Βλαχερνίων παραβρέθηκε ο αντινομάρχης Δημήτρης Καφαντάρης ο οποίος τόνισε ότι στους στόχους της ΝΑΜ είναι η πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας. Ο κ. Καφαντάρης ήταν πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ όταν ξεκίνησε η οργάνωση των Βλαχερνίων και υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης για την καθιέρωσή τους. Εκ μέρους του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας χαιρέτησε ο πατήρ Γεώργιος Καλύβας ο οποίος πέρα από τις ευχές του τόνισε ότι η εκκλησία δεν είναι μακριά από τέτοιου είδους πολιτισμό. Αντιθέτως τον στηρίζει. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης. Τις τιμητικές πλακέτες που απονεμήθηκαν στις φιλαρμονικές για τη συμμετοχή τους στα Βλαχέρνια απένειμαν ο αντινομάρχης κ. Καφαντάρης και ο Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Ξύγκας.

Τα Βλαχέρνια συνεχίστηκαν με συναυλίες στην Πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια, το Σάββατο 4 Ιουλίου από τις φιλαρμονικές του Δήμου Καλαβρύτων και της Φιλαρμονικής του Συλλόγου μας. Η Φιλαρμονική  του Δήμου Καλαβρύτων έχει και αυτή όπως εμείς την ίδια χρονική διαδρομή  αφού για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της το 1926, συμμετέχοντας σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Από τότε, η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική διαδρομή των Καλαβρύτων μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Την τελευταία βραδιά των Βλαχερνίων, την Κυριακή 5 Ιουλίου εμφανίστηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας με μουσική και τραγούδια  της δεκαετίας του 50 και του 60 ενθουσιάζοντας ιδιαίτερα τους  μεγαλύτερους   ακροατές της Πλατείας. Τις φιλαρμονικές τίμησε με απονομή πλακέτας η υπεύθυνη των πολιτιστικών κ. Δώρα Λεβεντούρη.


©2008 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ www.filoproodoifiliatron.gr