ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΠΑΡΚΟ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Το ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Φιλοπρόοδων , μετά από ενέργειές του , με το υπ` αριθμόν 1851/1931 έγγραφο της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας , ύστερα από απόφαση του Τοπικού της Συμβουλίου. Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης των Φιλιατρών μέσα στο Πάρκο της Βλαχέρνας .


Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές το σημερινό εκκλησάκι κτίστηκε πριν το 1820 , και είναι το τέταρτο στο ίδιο σημείο . Η πρώτη εκκλησία , υπήρχε εκεί πριν το 1204 που έφθασαν στα Φιλιατρά οι Φράγκοι . Αυτοί τη μετέτρεψαν σε καθολική . Μετά την αποχώρηση των Φράγκων μετασκευάζεται πάλι σε ορθόδοξη εκκλησία ή κτίζεται καινούργια (1500-1600) . Το 1747 το μοναστήρι της Βλαχέρνας κατατάγηκε στις σταυροπηγιακές μονές και από τότε υπαγόταν κατ` ευθείαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο .
Στις 2 Ιουλίου 1932 γίνεται ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός της εκκλησίας , μια και ο Σύλλογος από τον προηγούμενο χρόνο είχε καθιερώσει την ημέρα αυτή σαν την επίσημη θρησκευτική του γιορτή .
Το εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος και προστατεύεται από την Ε΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων .


Οι εικόνες του Ιησού Παντοκράτορα και της Παναγίας της Βλαχέρνας.


ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣΤο Μάρτιο του 1932 ο Σύλλογος καταφέρνει να του παραχωρηθεί ο χώρος γύρω από το εκκλησάκι της Βλαχέρνας για δενδροφύτευση και καλλωπισμό.
Έτσι αρχίζει σιγά σιγά μετά από κόπους και προσπάθειες δεκαετιών να δημιουργείται το ΠΑΡΚΟ που στολίζει τη βόρεια είσοδο της πόλης μας.Τη περίοδο της κατοχής καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση αρχίζει η ανοικοδόμησή του από την αρχή. Πρώτη εργασία ήταν η περίφραξη του χώρου με μανδρότοιχο. Το 1951 φυτεύονται τα πεύκα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, καλλωπιστικοί θάμνοι και όμορφα λουλούδια. Οι καλύτεροι γεωπόνοι και αρχιτέκτονες της εποχής δίνουν τις συμβουλές τους. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Το 1950 η Δ/νση Αρχιτεκτονικών μελετών του Υπουργείου Οικισμού και Ανοικοδομήσεως παρακάλεσε το Σύλλογο να αποστείλει στο Υπουργείο τα σχέδια του Πάρκου για να εκτεθούν στην αρχιτεκτονική έκθεση του Ζαππείου " λόγω της πρωτοτυπίας και του αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ".
Το 1961 αγοράζεται από το Σύλλογο η Νοτιοδυτική πλευρά του. Στο χώρο αυτό αργότερα, το 1980, θα κτιστεί η στέγη της Φιλαρμονικής, το ΒΟΡΡΕΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Το 1972 τοποθετούνται μεγάλα κλουβιά με παπαγαλάκια και παγώνια. Το 1997 τοποθετούνται κάγκελα στο μανδρότοιχο, ενώ το 2002 φωταγωγείται ο μανδρότοιχος και η εκκλησία της Βλαχέρνας. Φυτεύεται γκαζόν μπροστά στο Βορρέειο. Το Μάρτιο του 2003 πολλά από τα πεύκα του στο δυτικό μέρος ξεριζώθηκαν από το δυνατό αέρα. Όσα έχουν απομείνει έχουν αποδυναμωθεί. Η εικόνα που δημιουργούν δεν είναι η καλύτερη και χρειάζονται αντικατάσταση.  Ετσι  το  Διοικητικό  Συμβούλιο  το  Μάρτιο  του  2008,  ανέθεσε  στη  γεωπόνο  -  αχιτέκτονα  τοπίου  κ.  Χριστιάνα  Παναγιωτοπούλου  μελέτη  για  την  αναμόρφωση  του  Πάρκου. 
Οι Φιλιατρινοί αγαπούν το Πάρκο όπως αγαπούν και τη Φιλαρμονική. Το θεωρούν δικό τους δημιούργημα αφού με το υστέρημά τους βοήθησαν στη κατασκευή του. Σήμερα, μικροί και μεγάλοι, βρίσκουν κάτω από τα δέντρα του στιγμές ξεκούρασης και ανάπαυσης και πολλές φορές τις καλοκαιρινές νύχτες απολαμβάνουν αξέχαστες πολιτιστικές δημιουργίες.  Αυτό  το  καλοκαίρι  οι  εκδηλώσεις  μέσα  στο  χώρο  του  Πάρκου  ξεκίνησαν  με  τα  ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ,  τη  Τρίτη  1  Ιουλίου  2008.  Μετά  τον  εσπερινό  για  τον  εορτασμό  της  Παναγίας  της  Βλαχέρνας  έγινε  συναυλία  της  Φιλαρμονικής  του  Συλλόγου  μας.  Συνεχίστηκε  στις  28  Ιουλίου  2008  με  τον  Γιώργο  Κατσαρό  και  τη  Σοφία  Βώσου  να  παρουσιάζουν  μουσικά  τους  έργα  σε  μια  εκδήλωση  με  τίτλο  "Τραγουδείστε  μαζί  μας".  Η  εκδήλωση  ήταν  μοναδική.  Όσοι  τη  παρακολούθησαν  έφυγαν  κατενθουσιασμένοι!.  Οι  εκδηλώσεις  στο  Πάρκο  συνεχίστηκαν  με  τις  τριήμερες  εκδηλώσεις  του  Συλλόγου  Φιλοπροόδων  στις  31  Ιουλίου,  1  και  2  Αυγούστου  με  το  διήμερο  "Καλλιτεχνικό  Εργαστήρι",  "παράσταση  καραγκιόζη"  και  τη  "Βραδιά  Φιλοξενίας".  Όπως  κάθε  χρόνο  το  Πάρκο  γέμισε  κόσμο,  μικρά  παιδιά  και  μεγάλους,  που  ήρθαν  να  πάρουν  μέρος  αλλά  και  να  απολαύσουν  μοναδικές  εκδηλώσεις  σε  ένα  πολύ  όμορφο  μέρος.  Περισσότερες  πληροφορίες  για  τις  εκδηλώσεις  αυτές  μπορείτε  να  δείτε  στη  σελίδα  "  Πολιτιστικές  Εκδηλώσεις".
©2008 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ www.filoproodoifiliatron.gr