ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ μας είναι από τις παλαιότερες φιλαρμονικές στον Ελλαδικό χώρο.
Ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1893 από το Δήμο Φιλιατρών.
Αργότερα την επιμέλειά της ανέλαβε ο "Τριφυλιακός Σύνδεσμος" με έδρα τα Φιλιατρά.
Το 1904 την ανέλαβε ο πολιτιστικός Σύλλογος " Πρόοδος ".
Το 1909 διαλύθηκε για λόγους για οικονομικούς.
Οι αναμνήσεις που άφησε οδήγησαν τους Φιλοπρόοδους ανθρώπους των Φιλιατρών να ιδρύσουν το 1926 το "ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ" με βασικότερο στόχο την επανίδρυση της Φιλαρμονικής.
Έτσι με τις φροντίδες του Δ.Σ. του Συλλόγου η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ, κάνει την πρώτη της εμφάνιση το Μάιο του 1928. Από τότε, και για πολλές δεκαετίες, γίνεται ο βασικότερος παράγοντας ψυχαγωγίας των Φιλιατρινών. Οι εθνικές γιορτές, οι παρελάσεις, οι θρησκευτικές τελετές παίρνουν στα Φιλιατρά πανηγυρικότερο χαρακτήρα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής. Χάρη σ` αυτήν, δημιουργείται μουσική παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Σ` αυτό διαπαιδαγωγήθηκαν πολλές γενιές Φιλιατρινών. Τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε με αυστηρό εσωτερικό κανονισμό και οι μαθητές έδιναν προαγωγικές εξετάσεις για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.
Στο Σχολείο Μουσικής δίδαξαν πολλοί σπουδαίοι μουσικοί και πολλά σημαντικά ονόματα της κλασσικής μουσικής πήραν εδώ τα πρώτα τους μαθήματα. Αρκετοί από τους μαθητές μας βρήκαν επαγγελματική αποκατάσταση ξεκινώντας από το σχολείο Μουσικής του Συλλόγου Φιλοπρόοδων.
Η Φιλαρμονική συνεχίζει τη δράση της μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 1940 που δίδει την τελευταία της συναυλία στη πλατεία της πόλης. Στη περίοδο της κατοχής λειτουργεί μόνο το Σχολείο της Μουσικής. Τα όργανα της Φιλαρμονικής δίδονται στους μαθητές για φύλαξη. Από αυτά, ελάχιστα ξαναβρίσκονται μετά την απελευθέρωση.
Με το τέλος του πολέμου αρχίζει η ανασυγκρότηση της Φιλαρμονικής. Την 1η Αυγούστου 1952 αρχίζουν τα μαθήματα του πρώτου μετακατοχικού Σχολείου Μουσικής και στις 10 Φεβρουαρίου 1953, γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Χαραλάμπους, η νέα Φιλαρμονική κάνει την πρώτη της εμφάνιση.
Από τότε μέχρι και σήμερα οι εμφανίσεις της Φιλαρμονικής τη παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανήμερα το Πάσχα, στις εθνικές γιορτές, στη γιορτή του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους, στις θρησκευτικές τελετές, στη πόλη των Φιλιατρών αλλά και στα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα και οι συναυλίες στη κεντρική πλατεία τις καλοκαιρινές βραδιές, έχουν γίνει έθιμο στα Φιλιατρά. Η φήμη της Φιλαρμονικής έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Νομού Μεσσηνίας. Πραγματοποιεί εμφανίσεις και εκτός νομού. Στην εμφάνισή της στη Πάτρα το 1976 με έργα Μίκη Θεοδωράκη ο ίδιος ο συνθέτης τη χαρακτηρίζει " πρωτοπόρο " με επιστολή του προς τον τότε αρχιμουσικό της κύριο Γιάννη Μακρή.
Παράλληλα στη δεκαετία του 70 δημιουργείται μια νέα ορχήστρα που εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της τόσο στα Φιλιατρά, όσο και στις γειτονικές πόλεις που προσκαλείται.
Πρωταρχικό μέλημα και φροντίδα των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοπρόοδων αποτελούσε και αποτελεί πάντα η εξοικονόμηση των αναγκαίων χρημάτων για την αντιμετώπιση των εξόδων της συντήρησης της Φιλαρμονικής ( μισθός αρχιμουσικού, αγορά και συντήρηση οργάνων, αγορά στολών ), η ανεύρεση στέγης, αλλά και η ανεύρεση των κατάλληλων αρχιμουσικών για τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής και του Σχολείου Μουσικής. Το πρόβλημα της στέγης λύθηκε το 1981 που κτίστηκε το " Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο ". Το 2000 αγοράστηκαν με δωρεά του Δήμου Φιλιατρών 30 καινούργια όργανα που κάλυψαν ένα μέρος των αναγκών σε όργανα. Όμως το οικονομικό πρόβλημα παραμένει πάντα άλυτο αφού δεν υπάρχει μια σταθερή πηγή εσόδων.
Στα 80 χρόνια της ύπαρξης του Συλλόγου Φιλοπρόοδων η Φιλαρμονική παραμένει ζωντανή χάρη στα δραστήρια Συμβούλια του Συλλόγου, αλλά και χάρη στην αγάπη όλων των Φιλιατρινών που ζουν μέσα και έξω στην Ελλάδα.
Η Φιλαρμονική δεν είναι σημείο αναφοράς μόνο της πολιτιστικής παράδοσης των Φιλιατρών, αλλά πηγή κοινών βιωμάτων, αναμνήσεων, συναισθημάτων και προσπαθειών για το καλύτερο των ανθρώπων μιας ολόκληρης περιοχής και αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό συνδετικό κρίκο των ανθρώπων που έζησαν και ζουν εδώ.
Σήμερα η Φιλαρμονική μας είναι από τις ελάχιστες Φιλαρμονικές στον Ελλαδικό χώρο που συντηρείται από σύλλογο. Αποτελείται από 27 περίπου μουσικούς, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι ελάχιστος κι έτσι πολλές φορές δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους προς τη Φιλαρμονική. Όμως παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα είναι από τις καλύτερες επαρχιακές Φιλαρμονικές. Αρχιμουσικός είναι ο κύριος Τάκης Φωτεινέας, άνθρωπος με μεράκι και αγάπη για τη μουσική, παλιός μαθητής του Σχολείου Μουσικής μας και της Φιλαρμονικής μας.
Εμείς σήμερα, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοπρόοδων, συνεχίζουμε τη πλούσια μουσική παράδοση της πόλης μας. Με τη λειτουργία της Φιλαρμονικής δεν αποσκοπούμε απλά να δώσουμε πανηγυρικότερο χαρακτήρα στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου μας. Στοχεύουμε περισσότερο στη διαπαιδαγώγηση της Φιλιατρινής νεολαίας με τη παροχή μουσικής παιδείας, σ` έναν τομέα που το κλασσικό σχολείο παρέχει ελλιπή εκπαίδευση. Η απομάκρυνσή των παιδιών μας από τους κινδύνους της σύγχρονης ζωής, η δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από τη μουσική , η δυνατότητα να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά της ηλικίας τους σε διαφορετικές περιοχές, αλλά και η προοπτική επαγγελματικής τους αποκατάστασης είναι μέρος των στόχων μας.
Όραμά μας είναι η καθιέρωση ενός Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στα Φιλιατρά σαν κορύφωση και καταξίωση της πολιτιστικής πορείας, όχι μόνο του Συλλόγου μας, αλλά ολόκληρης της πόλης μας, ενός Φεστιβάλ που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς του πολιτισμού της περιοχής, θα προβάλλει τη μουσική παράδοση της πόλης μας, και θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους μας ώστε να στραφούν με περισσότερο ενδιαφέρον στη μουσική. Συγχρόνως αυτό το Φεστιβάλ θα λειτουργήσει και αναπτυξιακά, αφού θα γίνει αιτία άνθρωποι από άλλες περιοχές της Ελλάδας να γνωρίσουν το τόπο μας. Το Φεστιβάλ αυτό έχει πραγματοποιηθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα και έχει το τίτλο " ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ".