ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ
ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ

Στο χώρο του Πάρκου τη δεκαετία του 70 γίνονταν, παράλληλα με τη θρησκευτική γιορτή του Συλλόγου τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ που ήταν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποικίλο περιεχόμενο. Πήραν το όνομά τους από την εκκλησία της Βλαχέρνας που βρίσκεται μέσα στο Πάρκο. Πραγματοποιούνταν με την ενεργό συμπαράσταση της " Αδελφότητας Φιλιατρινών η Εράνη ", του " Μορφωτικού Συλλόγου ο Πυρσός " και τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Φιλιατρών. Μέσα στη σύντομη ιστορία τους τα Βλαχέρνια δίνουν μια άλλη γεύση πολιτισμού στο διψασμένο για ποιοτικές εκδηλώσεις κόσμο της επαρχίας.

Τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ αναβιώνονται ξανά από το 2001. Από το 2002 παίρνουν τη μορφή των " ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ " στηριζόμενα στη μεγάλη μουσική παράδοση που η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπρόοδων έχει καθιερώσει στη πόλη των Φιλιατρών. Είναι η μοναδική εκδήλωση με αυτό το περιεχόμενο που γίνεται στο Νομό Μεσσηνίας και από τις ελάχιστες στη χώρα μας. Συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, το Δήμο Φιλιατρών και το Σύλλογο Φιλοπρόοδων . Είναι τριήμερες εκδηλώσεις και πραγματοποιούνται παράλληλα με τη θρησκευτική γιορτή του Συλλόγου στις αρχές Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής στα "ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ" έχουν λάβει μέρος οι καλύτερες Φιλαρμονικές της χώρας μας. Όπως η Αθηναϊκή Φιλαρμονία, η Φιλαρμονική του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, η Δημοτική Μουσική Πατρών, η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, η Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου και η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης. Κάθε χρόνο βέβαια παίρνει μέρος και η δική μας Φιλαρμονική. Το 2005 πραγματοποιείθηκε κι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για όργανα μπάντας στους μαθητές των Φιλαρμονικών του Νομού Μεσσηνίας και Ηλείας.

Φιλοδοξούμε να καθιερωθούν τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ σαν το σπουδαιότερο πολιτιστικό γεγονός στη πόλη μας και από τα σημαντικότερα στη περιοχή της Πελοποννήσου. Μια εκδήλωση - γιορτή για τη σπουδαία πολιτιστική παράδοση των Φιλιατρών, σαν κορύφωση και καταξίωση της προσφοράς του Φιλιατρινού λαού στη μουσική παιδεία των νέων του μέσα από τη δράση του Συλλόγου Φιλοπρόοδων.


Η Φιλαρμονική του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.


Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού.Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
©2008 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ www.filoproodoifiliatron.gr