2009
ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
Εκδήλωση για την ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ του έκανε ο Σύλλογος Φιλοπροόδων την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009 στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο.
Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν η Φιλαρμονική και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
1. ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
2. DECK THE HALLS
3. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ
4. JOY TO THE WORLD
5. ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ
6. WE WISH YOU A MERRY CHRISTMAS
7. ΤΟ ΕΛΑΤΟ
8. HARK THE HERALD ANGELS SING
9. ΠΑΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
1ο ΤΜΗΜΑ
1. ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ (Χορός της Μεσσηνίας)
2. ΤΡΑΤΑ (Χορός των Μεγάρων)
2ο ΤΜΗΜΑ
1. ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΙΚΟΣ (Χορός της Ηπείρου)
2. ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ (Χορός της Θεσσαλίας)
3ο ΤΜΗΜΑ
1. ΓΙΑΡΙΣΚΑ (Χορός της Θράκης)
2. ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ (Χορός της Θράκης)
4ο ΤΜΗΜΑ
1. ΔΟΝΤΙΑ ΠΥΚΝΑ (Χορός της Ηπείρου)
2. ΓΚΑΪΝΤΑ (Χορός της Μακεδονίας)
5ο ΤΜΗΜΑ (Μεγάλο Χορευτικό)
ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
1. ΧΑΝΙΩΤΗΣ ή ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ
2. ΣΟΥΣΤΑ
3. ΛΑΖΙΩΤΗΣ
4. ΣΙΓΑΝΟΣ - ΠΕΝΤΟΖΑΛΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
«Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union, IAU ) ανακήρυξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009) με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε» (The Universe, Yours to Discover).
Το ΙΥΑ2009 σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνεται ο παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας και της συμβολής της στην κοινωνία και στον πολιτισμό, με έντονη έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα συμβούν σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Το ΙΥΑ2009 έχει εγκριθεί από την UNESCO, η οποία και συνέστησε στα Ηνωμένα Έθνη την υιοθεσία της έγκρισης αυτής. H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα στο τέλος του 2007 υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή.»
Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων ανέλαβε να πραγματοποιήσει στα Φιλιατρά εκδήλωση με τίτλο «Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Απριλίου 2009 στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. Ομιλητής ήταν ο συμπατριώτης μας καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, εθνικός εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας κ. Τσίγκανος Κανάρης. Τον κ. Τσίγκανο παρουσίασε η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελάκη Παρασκευή η οποία αναφέρθηκε στην επιστημονική παρουσία του, αλλά τόνισε και την παράδοση που έχουν τα Φιλιατρά στην αστροφυσική με τους πανεπιστημιακούς Δημήτριο Κωτσάκη και Παύλο Λασκαρίδη.
Στο ταξίδι προς το απέραντο σύμπαν που προσέφερε στο κοινό που κατέκλυσε το Βορρέειο ο κ. Τσίγκανος, ξεκίνησε την εισήγησή του από τον μικρόκοσμο της ύλης και συνέχισε στο αχανές σύμπαν. Θέλοντας να δείξει πόσο άδειος είναι ο γαλαξίας μας αλλά και να τονίσει τις αποστάσεις ανάμεσα στους πλανήτες, ανέφερε πως αν κάνουμε μια μικρογραφία του ηλιακού μας συστήματος και φανταστούμε τον Ήλιο σαν μια μπάλα του πινγκ - πονγκ, τότε η γη είναι στο 1 μέτρο και το επόμενο άστρο στην Αθήνα. Αναφέρθηκε στα νεφελώματα τονίζοντας ότι η επιστήμη τα παρακολουθεί για να διαπιστώσει τη συμπεριφορά και του δικού μας Ήλιου. Συνέχισε με μια χρονολογική αναφορά στην δημιουργία και την σημερινή μορφή του σύμπαντος η ηλικία του οποίου υπολογίζετε στα 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ύπαρξη του ανθρώπου βρίσκεται στην αρχή αυτού του χρόνου.
Στην εκδήλωση που συνεχίστηκε με πολλές ερωτήσεις από την πλευρά του κοινού, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας και Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο πολιτευτής Κώστας Κόλλιας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημ. Συμβουλίου κ. Δημ. Σωτηρόπουλος και πολλοί άλλοι από τα Φιλιατρά αλλά και τις γύρω περιοχές. Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση με προσωπική πρόσκληση, μετά από επιθυμία του κ. Τσίγκανου, ήταν όλοι οι μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν μετά το τέλος της ομιλίας να γίνει η αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια όπως είχε προγραμματιστεί εξ αιτίας της αυξημένης νέφωσης .
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑ
Μια μοναδική εμπειρία ελληνικής παραδοσιακής φιλοξενίας και ανθρώπινης ζεστασιάς ζήσαμε όσοι συμμετείχαμε στην επίσκεψη του χορευτικού μας τμήματος των μεγάλων στη Βερδικούσσα, στο Νομό Λάρισας.
Είχαμε προσκληθεί από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Βερδικούσσας να συμμετέχουμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωνε στις 26 Ιουνίου. Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση και φθάσαμε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουνίου μετά από ένα πολύ κουραστικό ταξίδι. Τα μέλη του Συλλόγου μας υποδέχτηκαν στην είσοδο της κωμόπολης και μας οδήγησαν μέσα από έναν πλακόστρωτο δρόμο στην πλατεία της πόλης, κάτω από ένα μεγάλο πλάτανο για να μας προσφέρουν φαγητό. Αργότερα πηγαίνοντας στους ξενώνες μας διαπιστώσαμε ότι όλοι οι δρόμοι της πόλης ήταν πλακόστρωτοι δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην αισθητική της πόλης . Ταυτόχρονα υπήρχε και μια οικολογική πινελιά παντού αφού οι λάμπες στους δρόμους έπαιρναν ρεύμα από ηλιακούς συλλέκτες.
Η εκδήλωση ήταν το ίδιο βράδυ. Η κυριότερη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι το χορευτικό του τμήμα και η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι καθιερωμένη αρκετά χρόνια. Είχαν προσκαλέσει λοιπόν τρία χορευτικά τμήματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και το δικό μας. Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου κ. Μαίρης Τάκα και το χαιρετισμό των επισήμων, ξεκίνησε η μουσική από το τοπικό παραδοσιακό συγκρότημα και άρχισε ο χορός. Από ότι μάθαμε αργότερα στην περιοχή υπάρχουν πολλά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής. Πρέπει να πω ότι εντυπωσιαστήκαμε από τις συμμετοχές όλων των τμημάτων. Μάλιστα το χορευτικό της Βερδικούσσας παρουσίασε ένα τμήμα μόνο από αγόρια. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η συμμετοχή αγοριών στα χορευτικά τμήματα. Αν εξαιρέσουμε το τρομερό κρύο της βραδιάς που έκανε την πλατεία να αδειάσει αμέσως μετά την παράσταση, θα έλεγα πως ήταν από τις πιο ωραίες χορευτικές παραστάσεις που έχω δει. Τα παιδιά μας χόρεψαν χορούς της Μεσσηνίας και πιο κεφάτα, τη Φιλιατρινούλα. Μας έκανε εντύπωση η στάση του κόσμου που παρακολουθούσε και χειροκροτούσε όλα τα τμήματα. Πολύ γρήγορα τα παιδιά μας γνωρίστηκαν με τα παιδιά της Βερδικούσσας και έγιναν αχώριστα. Και το βράδυ μετά την παράσταση αλλά και ολόκληρη την επόμενη μέρα τα ξενάγησαν στην περιοχή αλλά και στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Η φιλοξενία και η ζεστασιά τους μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στην Κρήτη.
Οι κάτοικοι είναι μισοί παλαιοημερολογίτες και οι υπόλοιποι ακολουθούν το νέο ημερολόγιο. Όμως καταφέρνουν να συμβιώνουν αρμονικά. Παλιότερα πολλοί από τους κατοίκους της πόλης είχαν έρθει στα Φιλιατρά σαν εργάτες στο λιομάζωμα. Αρκετοί από αυτούς μας πλησίασαν και μας ζητούσαν πληροφορίες για Φιλιατρινούς που εργάστηκαν στα κτήματά τους. Ενθουσιαστήκαμε όταν έξω από τη πόλη περπατήσαμε στο δάσος βλέποντας τα σκιουράκια να σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Για μας που ζούμε μακριά από δάσος η βόλτα αυτή ήταν μια υπέροχη στιγμή. Στη βόλτα μας στο χωριό μπήκαμε στις εκκλησίες τους. Βέβαια δεν ξεχώριζαν μεταξύ τους, για μας τουλάχιστον, τους μη μυημένους σε θρησκευτικές διαφοροποιήσεις. Μπήκαμε στη μεγάλη εκκλησία του χωριού. Πέτρινη κι επιβλητική, σε προκαλούσε να την επισκεφτείς. Λαμποκοπούσε μέσα και μπορούσες να σκεφτείς ότι είναι μια καινούργια εκκλησία. Μέσα βρήκαμε έναν παπά περίπου 30 με 35 χρονών με ένα ράσο «εργασίας» ( το λέω έτσι γιατί ήταν ξεθωριασμένο) να σφουγγαρίζει την αστραφτερή από καθαριότητα εκκλησία του! Μας είδε ξένους, μας πλησίασε και μετά τις τυπικές συστάσεις και τις καθιερωμένες ερωτοαπαντήσεις άνοιξε σιγά – σιγά ανάμεσά μας μια φιλοσοφική συζήτηση για τη θέση της εκκλησίας και των κληρικών στη σύγχρονη κοινωνία. Από παιδάκι μέχρι σήμερα, αν και δεν είμαι τακτική στους εκκλησιασμούς και στους κανόνες της εκκλησίας, σε καμιά εκκλησία δεν έχω δει τον εφημέριο να φροντίζει με τόση σχολαστικότητα το ναό του. Και δεν με εντυπωσίασε βέβαια το σφουγγάρισμα αλλά το ότι ένας νεαρός παπάς χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση μπορούσε να κάνει το πιο ευτελές και συγχρόνως να μπορεί να μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων. Με το γιό της κ. Μαίρης πήγαμε στο ψηλότερο σημείο της περιοχής, εκεί που μαζεύονται οι νεολαίοι της περιοχής για να περάσουν ωραία μεταξύ τους κοιτώντας τον απέραντο ορίζοντα, καταπράσινο στη βάση του από τα ατέλειωτα δάση, να κλείνεται παντού από βουνά. Μας πήγε και σε ένα μέρος που μεγάλωναν ελεύθερα άλογα. Το τελευταίο βράδυ φάγαμε μαζί με όλο το Δ.Σ. του συλλόγου και συζητήσαμε για τον τρόπο που καθένας μας διαχειρίζεται τα του δικού του συλλόγου. Μας εξήγησαν το πώς συνεργάζονται μεταξύ τους πολλοί σύλλογοι της Βορείου Ελλάδος και μ` αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να ξεπερνούν πολλά προβλήματα.
Το επόμενο πρωί μετά τον πρωινό καφέ ξεκινήσαμε για τα Φιλιατρά. Φύγαμε όλοι κατενθουσιασμένοι από την περιποίηση, τη ζεστασιά, τη φιλοξενία, την απλότητα των ανθρώπων και τη γνησιότητα του τοπίου. Σταματήσαμε στα Μετέωρα όπου επισκεφτήκαμε τις Μονές του Αγίου Στεφάνου και της Μεγίστης Λαύρας.
Όλοι μας, από όσες παραστάσεις έχουμε δώσει εκτός Φιλιατρών από αυτήν έχουμε κρατήσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Δε χορέψαμε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ, ούτε επισκεφτήκαμε μια κοσμοπολίτικη πόλη. Νιώσαμε όμως αυτό που πρέπει να νιώθει κάποιος που μπαίνει στον κόπο να ανταλλάσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Τη μαγεία να γνωρίζεις ανθρώπους που μαζί τους μοιράζεσαι κοινά οράματα κι έχεις τους ίδιους στόχους αλλά που συγχρόνως διατηρούν τη ζεστασιά της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας και του πολιτισμού. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στο ελάχιστο.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Όπως κάθε χρόνο και φέτος επανέλαβε τις καθιερωμένες του εκδηλώσεις ο Σύλλογος Φιλοπροόδων το μήνα Αύγουστο στο Πάρκο της Βλαχέρνας. Δηλαδή το διήμερο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ στις 6 και 7 Αυγούστου που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και τη ΒΡΑΔΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ στις 8 Αυγούστου στην οποία παρουσιάζει τις δικές πολιτιστικές παραγωγές. Παράλληλα το τριήμερο αυτό στην αίθουσα του Βορρέειου λειτουργούσε ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ υλικού (εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, κλπ.,..)με τίτλο «Η ζωή στα Φιλιατρά μέσα από εφημερίδες του 19ου και 20ου αιώνα». Για την εκδήλωση αυτή θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό άρθρο.
Το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ έχει καθιερωθεί πια στους μικρούς μας φίλους που το περιμένουν με μεγάλο ενθουσιασμό και πραγματικά κάθε χρόνο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από πλευράς τους. Είχαν οργανωθεί εφτά διαφορετικές δραστηριότητες για κάθε μέρα με θέματα ζωγραφικής σε μικρές και μεγάλες επιφάνειες, κατασκευών, μόμπιλε, κολάζ, πλαστελίνη, γκράφιτι. Οι εργασίες των παιδιών που ήταν καταπληκτικές από άποψη φαντασίας και ευρηματικότητας εκτέθηκαν για το κοινό τη «ΒΡΑΔΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ». Στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ βοήθησαν και καθοδήγησαν τα παιδιά η Δέσποινα Στυλιανού στην πλαστελίνη, η Ίζα Μπάχμαν, η Σταυρούλα Παπαγεωργίου και η Ρίτσα Ηλιοπούλου στη ζωγραφική σε μεγάλες επιφάνειες και το γκράφιτι. Στις κατασκευές, τα μόμπιλε και το κολάζ η Ρένα Γεωργοπούλου,η Εβίτα Μάνδαλου, η Βάσω Γούγουλα, ή Έλενα Πουρνή, η Ρούλα Σόκολη, η Γιωργία Μπαζάνου και ο Τάκης Μοχαλακόπουλος. Η επιλογή των θεμάτων και η οργάνωση είχε γίνει από την Βιβή Παντελάκη.
Στη ΒΡΑΔΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ έγινε παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου και δόθηκε συναυλία της Φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Παναγιώτη Φωτεινέα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των θεατών από την πρόεδρο κ. Βιβή Παντελάκη και το χαιρετισμό της υπεύθυνης των πολιτιστικών κ. Δώρας Λεβεντούρη. Στη συνέχεια η Φιλαρμονική πήρε τη θέση της στην εξέδρα και έδωσε τη καθιερωμένη συναυλία της. Έπαιξε κομμάτια όπως το «εφτά τραγούδια θα σου πω», «είσαι ένα περιστέρι», «smooth», «born to be wilde», «elderezi, Hawai 5 – 1». Η Φιλαρμονική το καλοκαίρι που πέρασε εκτός από τη παρουσία της στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Συλλόγου συμμετείχε και στον θρησκευτικό εορτασμό της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας της Αγριλιώτισσας. Πήρε μέρος όμως και στον εορτασμό της Αγίας Κυριακής στο Δήμο Μελιγαλά και στον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα στο Δήμο Ανδανείας.
Στη συνέχεια η παράσταση των χορευτικών τμημάτων ξεκίνησε με το τμήμα των ενηλίκων με χορούς από τη Θράκη. Ακολούθησαν τα τέσσερα τμήματα των μικρότερων μαθητών που χόρεψαν χορούς από όλη την Ελλάδα. Η παράσταση έκλεισε ξανά με το τμήμα των ενηλίκων να χορεύει χορούς από το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό το τμήμα με πρωτοβουλίες του δασκάλου του κ. Νίκου Αθανασόπουλου εμφανίστηκε στη Βερδικούσσα στο νομό Λαρίσης στις 26 Ιουνίου και στην Πύλο στις 7 Αυγούστου.
Παράλληλα τη ΒΡΑΔΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών παρουσίασε σε έκθεση τα έργα των παιδιών που είχαν παραχθεί από το «εργαστήρι ζωγραφικής» του συλλόγου τους με δασκάλα την κ. Ίζα Μπάχμαν.
Όπως κάθε χρόνο στο Πάρκο ήρθαν περισσότερα από 600 άτομα για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Ανάμεσά τους η υπεύθυνη των πολιτιστικών του Δήμου μας κ. Δώρα Λεβεντούρη και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Αδελφότητας των Φιλιατρινών της Αθήνας κ. Νίκος Βορρές, ο κ. Κώστας Κόλλιας, ο καθηγητής κ. Πάνος Αθανασόπουλος, οι πρόεδροι του Συλλόγου ης Αγίας Κυριακής κ. Στάθης Παπαγεωργίου και του ΟΦΑ κ. Κώστας Τσίγκανος κι ο παλιός αρχιμουσικός μας κ. Τσαφαράς.
Στο τέλος της βραδιάς προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά σε όλους τους παραβρισκόμενους.
ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 19Ο ΚΑΙ 20Ο ΑΙΩΝΑ
Αποσπάσματα της κοινωνικής ζωής μέσα από έντυπα του 19ου και του 20ου αιώνα προσπαθήσαμε να αναβιώσουμε στην ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ που παρουσιάσαμε στην αίθουσα του Βορρέειου από τις 6 ως και τις 9 Αυγούστου 2009. Η ιδέα ξεκίνησε από έναν φίλο που στη συλλογή του κατείχε αρκετά από αυτά τα έντυπα σε πρωτότυπα. Η αίσθηση και μόνο ότι στα χέρια σου μπορείς να κρατήσεις ένα κομμάτι χαρτί που πάνω του είναι γραμμένα γεγονότα του 1873 έμοιαζε μαγική. Έτσι αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα.
Απευθυνθήκαμε σε αρκετούς συμπολίτες μας που γνωρίζαμε ότι έχουν τέτοια έντυπα. Αρκετό υλικό βρήκαμε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Καλαμάτα και στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας. Ευτυχώς οι υπεύθυνοι μας επέτρεψαν να το φωτοτυπήσουμε και να παρουσιάσουμε στην έκθεση. Είναι αλήθεια ότι το υλικό που μαζεύτηκε ήταν πάρα πολύ. Και το πρωτότυπο και το φωτοτυπημένο. Όσοι επισκέφτηκαν την έκθεση εκφράστηκαν με θαυμασμό για την ατέλειωτη ποσότητα των πληροφοριών που μπορούσε κάποιος να αντλήσει. Η παλιότερη εφημερίδα ήταν του 1873 ενώ υπήρχαν και χειρόγραφα πολύ παλαιότερα.
Στις εφημερίδες περιγράφονται γεγονότα ιδιαίτερα από την κεντρική πολιτική ζωή της Ελλάδας αλλά και από τα δημοτικά πράγματα των Φιλιατρών και της γύρω περιοχής. Επίσης κάποιες από τις εφημερίδες δημοσίευαν προκηρύξεις πλειστηριασμών. Διαφημίσεις και κοινωνική ζωή, επισκέψεις πολιτικών, δράσεις συλλόγων και συνδέσμων περιγράφονται στις εσωτερικές τους σελίδες. Διαβάζοντας συνειδητοποιούμε ότι πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν ακόμα και σήμερα απασχολούσαν τους Φιλιατρινούς 100 χρόνια πριν και ακόμα δεν έχουν λυθεί. Όπως είναι το θέμα του ελαιολάδου, αλλά και η έλλειψη κλινών που συνεχίζεται. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε δύο άρθρα όπως είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Πρόοδος» στις 11 Ιουλίου του 1910.
Πρωτότυπα ή φωτοτυπημένα φύλλα εφημερίδων ή περιοδικών που εκτέθηκαν ήταν: οι εφημερίδες «ΗΧΩ ΤΗΣ ΕΡΑΝΗΣ», «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», «ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ», «ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ», «ΧΡΣΤΙΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», «Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ», «ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ ΒΗΜΑ», δεμένο σε τεύχη το περιοδικό «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ», το περιοδικό «ΦΙΛΙΑΤΡΑ», οι σχολικές εφημερίδες «ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ!!!», «ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ!!!» , αλλά και γεγονότα των Φιλιατρών μέσα από τις ανταποκρίσεις του Κώστα Καραμπάτσου.
Βέβαια δεν αποφύγαμε τον πειρασμό να ψάξουμε για τις εφημερίδες που εκδόθηκαν στα Φιλιατρά και είναι οι εξής:
«ΕΡΑΝΗ»: Εφημερίδα γενικών συμφερόντων κυκλοφόρησε το 1882 – 1884
«ΗΧΩ ΤΗΣ ΕΡΑΝΗΣ»: Εβδομαδιαία εφημερίδα. Κυκλοφόρησε το 1891 ως το 1908 με εκδότη και συντάκτη το γιατρό Βρασίδα Δημάκο.
«ΤΡΙΦΥΛΙΑ»: Δικαστική εφημερίδα και εφημερίδα των ειδήσεων. Κυκλοφόρησε το 1893 – 1896
«ΠΡΟΟΔΟΣ»: Εβδομαδιαία επιθεώρησης. Κυκλοφόρησε σε τέσσερεις περιόδους. Η πρώτη το 1893 και η τέταρτη το 1914. Ιδιοκτήτης Αντ. Μιχαλακέας, Διευθυντής Σπύρος Νικολόπουλος.
«ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ» : Σατυρική εφημερίδα (κατά το Σουρή Χαϊδευτική). Κυκλοφόρησε το 1902.
«ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ» : Κυκλοφόρησε το 1925
«ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ» : Δεκαήμερο όργανο των απανταχού Τριφυλίων – Αρχών συνδιαλαγής. Κυκλοφόρησε το 1945 – 1947.
«ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΝΕΑ» : Δεκαπενθήμερη εφημερίδα όργανο των απανταχού Τριφυλίων. Κυκλοφόρησε το 1948.
«ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ»: Μηνιαία εφημερίδα των απανταχού Τριφυλίων Κυκλοφόρησε το 1951 ως 1952 με εκδότη τον Χαρ. Σύλλα.
«ΤΡΙΦΥΛΙΑ» : Ανεξάρτητη πολιτική και κοινωνική εφημερίδα. Κυκλοφόρησε το 1962 ως το 1966. Εκδότης Αλέξανδρος Μούτσιος.
«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» : Εβδομαδιαία αδέσμευτη μαχητική εφημερίδα για όλη τη Μεσσηνία. Κυκλοφόρησε το 1987.
«ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ» : Εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. Κυκλοφόρησε το 1988 – 1989
«ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» : Μηνιαία εφημερίδα του Β2 Γυμνασίου Φιλιατρών. Κυκλοφόρησε το 1988 – 1989.
«ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ»: Μηνιαία εφημερίδα επικοινωνίας - ενημέρωσης και προβληματισμού των Τριφυλίων. Κυκλοφόρησε το 1997ως το 2002, από τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΑΝΗΣ με την ευθύνη του «ΠΥΡΣΟΥ» και Εκδότη Διευθυντή το Γιάννη Αλεξανδρόπουλο.
«14 ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»: Εφημερίδα των μαθητών της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. Κυκλοφόρησε το 2003.
«14+1 ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»: Εφημερίδα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. Κυκλοφόρησε το 2004.
«ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ!!!» : Εφημερίδα των μαθητών της πρώτης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών . Κυκλοφόρησε το σχολικό έτος 2004 - 2005.
«ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ!!!» Εφημερίδα των μαθητών της δευτέρας τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. Κυκλοφόρησε το σχολικό έτος 2005 - 2006.
«ΓΙΑ… ΠΡΩΤΑΚΙΑ … ΜΟΝΟ» : Εφημερίδα των παιδιών της Α΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. Κυκλοφόρησε το 2006 – 2007.
«ΓΙΑ… ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ… ΜΟΝΟ» : Εφημερίδα των παιδιών της Β΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. Κυκλοφόρησε το 2007 – 2008.
Οι παραπάνω εφημερίδες εκδόθηκαν με την καθοδήγηση του δασκάλου Γιάννη Αλεξανδρόπουλου.
Η εφημερίδα «ΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ» του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2006 από το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Σκοπός της εφημερίδας είναι να προβάλλει και να καταγράψει κάθε δραστηριότητα και του Συλλόγου Φιλοπροόδων αλλά και των άλλων συλλόγων και φορέων των Φιλιατρών.
Περιοδικά που κυκλοφόρησαν είναι :
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ»: Κυκλοφόρησε το 1948 από τους μαθητές του Γυμνασίου Φιλιατρών με την καθοδήγηση του Θεόδ. Κανελλόπουλου.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΦΙΛΙΑΤΡΑ» : Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος τον Δεκέμβριο του 1956 από την Αδελφότητα των Φιλιατρινών της Αθήνας με πρώτο διευθυντή τον Παν. Παπαχριστόπουλο.
Άλλες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν και κατέγραψαν γεγονότα των Φιλιατρών είναι:
«ΧΡΣΤΙΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»: Εφημερίδα των εν Αθήναις και απανταχού Χριστιανουπολιτών. Εκδόθηκε το πρώτο τεύχος της το 1985 από το Σύλλογο Χριστιανουπολιτών.
«Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ»: Ανεξάρτητη εφημερίδα της Επαρχίας Τριφυλίας.
«ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ ΒΗΜΑ»