ΚΕΝΤΡΙΚΗ


ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

1926 – 2020 ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣΣε κάθε τόπο, έστω για μια χρονική στιγμή της ιστορίας του, άνθρωποι οραματιστές καταθέτουν τις ιδέες τους μετουσιώνοντάς τις σε δράσεις, για τη κοινωνική ζωή, τη κουλτούρα, τη πορεία του τόπου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που χαράσσουν τη πορεία στη διαδρομή του, αφήνοντας το "αποτύπωμα" των ιδεών τους ισχυρό για να το συνεχίσουν οι επόμενες γενιές.
Στα Φιλιατρά είχαμε τη τύχη να έχουμε τέτοιους ανθρώπους. Νιώθουμε καθημερινά τη παρουσία τους στα έργα τέχνης που κατασκεύασαν για να κοσμήσουν τη πόλη τους, στον τρόπο που τη σχεδίασαν, πενήντα μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση από το τουρκικό ζυγό, χαράσσοντας δρόμους και πλατείες με ένα πολεοδομικό σχεδιασμό που θα τον ζήλευε οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική πόλη.
 
Αν θελήσουμε να μιλήσουμε σήμερα για τα Φιλιατρά, θα πούμε πως είναι μια αγροτική πόλη, με αρχιτεκτονικούς θησαυρούς και πολιτισμό.
Πολιτισμό!!! Οι οραματιστές της πόλης δεν σχεδίασαν μόνο τις όμορφες πλατείες και τους φαρδύς δρόμους. Οραματίστηκαν μια πόλη όμορφη, με ψυχή. Με ανθρώπους με ξεχωριστή κουλτούρα και ποιότητα σε κάθε στιγμή της κοινωνικής τους ζωής.
Αυτό είναι ο Σύλλογος Φιλοπροόδων. Το "αποτύπωμα" των ιδεών, των στόχων, της κουλτούρας ανθρώπων οραματιστών που ήθελαν να φτιάξουν και να ζήσουν σε μια πόλη ξεχωριστή. Ένα "αποτύπωμα" διαχρονικό που παραμένει ζωντανό ογδόντα πέντε χρόνια, γιατί το όραμα των ιδρυτών εξακολουθεί να συγκινεί, γιατί ο στόχος να κάνεις κάθε γενιά καλύτερη μέσα από τη παιδεία και το πολιτισμό δεν έχει τέλος. Γι αυτό, για ογδόντα χρόνια έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο για πολλούς συλλόγους μεγαλύτερων πόλεων. Να διατηρήσουμε το Σχολείο Μουσικής και τη Φιλαρμονική της πόλης. Να διαμορφώσουμε και να συντηρούμε το μοναδικό Πάρκο της πόλης μας. Να μην επιτρέψουμε ένα βυζαντινό μνημείο, όπως το εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας, να έχει τη τύχη της εγκατάλειψης, όπως πολλά άλλα ιστορικά μνημεία. Χάρη στη πολύτιμη προσφορά της Φρόσως Βορρέ, αποκτήσαμε το Βορρέειο που έγινε το Πνευματικό μας Κέντρο, η στέγη της Φιλαρμονικής μας, αλλά και ο τόπος που κι άλλοι φορείς παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους. Οι συμπολίτες μας μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο Σχολείο των Παραδοσιακών Χορών, να τα μάθουμε τη παράδοσή μας. Μοιραστήκαμε μαζί τους πολιτιστικές στιγμές με κορυφαίες εκείνες των «Βλαχερνίων». Μαζί με όλους εκείνους που μας στηρίζουν, ηθικά και οικονομικά, έχουμε γράψει την ιστορία αυτού του Συλλόγου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ το οποίο μας έχει απονεμηθεί μας τιμά. Το καλύτερο βραβείο είναι η συμπαράσταση των συμπολιτών μας που μας επιτρέπει να υπάρχουμε για ογδόντα χρόνια τώρα.
 
Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών είναι πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τα Φιλιατρά Μεσσηνίας .
Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1926 με σκοπό την πρόοδο του τόπου και την ανασύσταση της φιλαρμονικής που είχε ιδρυθεί το 1893 από τον Δήμο Φιλιατρών, αλλά στη συνέχεια διαλύθηκε .
Είναι από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς συλλόγους , δημιούργημα ανθρώπων φιλοπρόοδων που αγωνίστηκαν με ελάχιστη ή καθόλου κρατική συμπαράσταση με σκοπό να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου για τους ανθρώπους της περιοχής τους .
Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για τις δραστηριότητές του και την προσφορά του στο πολιτισμό .

Βασικός κορμός των δραστηριοτήτων του σήμερα είναι :

  • Το "Σχολείο Μουσικής".
  • Η "Φιλαρμονική" της πόλης .
  • Το "Σχολείο Παραδοσιακών Χορών".
  • Η συντήρηση και φροντίδα του Πάρκου της Βλαχέρνας. Το Πάρκο της Βλαχέρνας είναι δημιούργημα του Συλλόγου Φιλοπροόδων.
  • Η επιμέλεια και φροντίδα της εκκλησίας της Παναγίας της Βλαχέρνας που είναι Βυζαντινό μνημείο.
  • Η έκδοση της  τριμηνιαίας πολιτιστικής επιθεώρησης "ΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ". 
  • Η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι το φεστιβάλ φιλαρμονικών με τίτλο "ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ" που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.
©2008 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ www.filoproodoifiliatron.gr